Mit kezdjünk az akaratossággal?

picsart_04-11-07_25_21.jpg
Mit kezdjünk az akaratossággal? Pszichológia útmutató + dacszelidítő mesék címmel, Deliága Éva és Lovász Hajnalka könyvét ajánlom. (Kulcslyuk Kiadó - 2017.)
"A pszichológus-pedagógus szerzőpáros könyve kettő az egyben: szülőknek szóló, gyakorlatias szemléletű pszichológiai útmutató és óvodás-kisiskolás gyerekeknek szánt kreatív segítő mesegyűjtemény." - olvassuk a könyv hátulján.
Ha belelapozunk, többek között nyolc módszerrel ismerkedhetünk meg, amelyek segítségével csökkenthető az akaratosság. És hogyan maradhatunk nyugodtak? "Fontos felismernie, hogy a gyermek nem képes még felnőttszinten kontrollálni érzelmeit, és ettől az állapottól ő is szenved. A sírás, hangoskodás segít neki abban, hogy feszültségétől megszabaduljon. Bár kellemetlen egy ilyen jelenetben részt venni, úgy kell elképzelni, mint egy szelepet, amit a gyermek éppen kinyitott. A csapkodás, kiabálás, könnyek jönnek kifelé a szelepen, ami segíti az érzelmei optimális szintre kerülését."
Néhány olyan lépéssel is gazdagodhatunk, amelyek által megelőzhető az akaratos viselkedés. Például: "Ne szégyenítse meg gyermekét"; "Ne hozzon túl sok szabályt, és ne állítson irreális elvárásokat a gyermek elé".
Az eszköztárat végigolvasva,  meséken keresztül, szimbolikus módon válik átadhatóvá az akaratosság, az ellenszegülés, a konfrontatív egymásnak feszülés békés feloldásának több módja.
A könyv segítségével megismerhetjük az akaratosság hátterét, illetve rávilágít a szülői felelősségre is. 
Ez az alig több mint száz oldalas könyv egy jó lehetőség, hogy egyszerűen, röviden megfogalmazott pszichológiai útmutató és kedves kis mesék révén közelebb kerüljünk magunkhoz és gyermekeinkhez.